AcupunctuurAcupunctuur is naast Tuina massage en Kruidenleer een van de therapieeen binnen de Traditionel Chinese Geneeskunde.
Deze geneeswijze, TCG, hanteert een holistische visie op de mens. Dit houdt in dat het lichaam en de geest een zijn, een geheel. In de Chinese Geneeskunde meer bekend als het Yin en Yang koppel, en als : man & vrouw, dag & nacht. Wanneer yin en yang in harmonie zijn is er balans. Balans tussen geest en lichaam. Bij geen harmonie ontstaat er disbalans. Een disbalans tussen lichaam en geest. Bij een disbalans kunnen er klachten ontstaan.

 

Lichamelijke- maar ook psychische klachten welke gepaard kunnen gaan met pijn. Pijn is een signaal van het lichaam, het geeft aan dat er wat aan de hand is, vraagt om aandacht. Het lichaam, de pijn geeft een disbalans aan. Voor het behandelen van de pijn, de klacht, het harmoniseren van qi, de levensenergie binnen TCG, is acupunctuur een van de geneeswijze.

In de acupunctuur wordt gewerkt met naalden. Deze naalden, dunne, steriale metalen naalden, worden geplaatst op specifieke plaatsen van het lichaam. De naalden verbeteren de doorstroming van qi, je levensenergie. Hierdoor kan je verlichting ervaren en worden je klachten verholpen. Niet alleen de klacht, maar ook de onderliggende oorzaak wordt behandeld. Afhankelijk van de klachten van de patient kan er ook worden gewerkt met Moxa of cuppen.


Maak een afspraak

MoxaEen andere aanvulling bij een Acupunctuurbehandeling is het werken met Moxa. Moxa is een gedroogd bijvoetskruid. Het kruid kan op verschillende manieren worden toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen. De acupunctuurpunten of delen van het lichaam worden hierdoor verwarmd. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom de Qi stimuleren.

CuppenEen andere ondersteunende methode is Cupping. Bij cupping worden verwarmde glazen cups op de huid geplaatst. Hierdoor wordt de huid vacuüm getrokken. Deze techniek werkt zeer diep op de spieren en lichaamsweefsels. Je spieren en de huid worden goed doorbloed waardoor je lichaam makkelijker de afvalstoffen kan verwijderen. De behandeling focust zich op de beweging van energie, het bloed en de lichaamsvloeistoffen. De vastgezogen cups zorgen ervoor dat bloed en energie naar de plaats wordt vervoerd waar de pijn zit. Waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen in de huidcellen terecht komen wat bevordelijk is voor de huid. De behandeling is toepasbaar op rug, schouders, benen en billen.


Maak een afspraak

 

Behandeling 

Hoe ziet een behandeling Acupunctuur eruit?

Bij de eerste afspraak wordt er een anamnese afgenomen. In dit gesprek stel ik vragen over je klacht(en), de pijn, wanneer de klacht is ontstaan etc. Daarna voel ik je pols en bekijk ik je tong. Deze beelden, de tong – en het polsbeeld neem ik mee voor de diagnose. De tong en pols beelden worden bij elk concult opnieuw in de behandeling meegenomen. Hierna worden de naalden geplaatst. Na het plaatsen van de naalden blijft je ongeveer een half uur op de tafel liggen. Advies om na iedere behandeling, rust te nemen. Geef jezelf, je geest en lichaam de tijd. De tijd om, om het te laten bezinken.

Hoeveel behandelingen nodig zijn?

Dit, aantal behandelingen nodig, is moeilijk te zeggen. Het lichaam heeft de tijd nodig. Tijd nodig om te herstellen, tijd om in harmonie te komen, zichzelf te helen. Na een aantal afspraken, kijken we of er verbetering, een zichtbare verandering merkbaar is. Naast acupunctuur kunnen ook levens – of voedingsadviezen deel uit maken van de behandeling.

Is acupunctuur wat voor mij?


Heb je last van:


  • Hoofdpijn; heb je last van hoofdpijn/ of last van migraine?
  • Slapen: kom je moeilijk in slaap / of slaap je niet goed door?
  • Spijsvertering: heb je last van een opgeblazen gevoel na het eten / of heb je een dip na het eten?
  • Allergieen: heb je last van hooikoorts?
  • Lichamelijke klachten: heb je last van sttijve schouders / of pijnlijke schouders?
  • Rug: ervaar je pijnlijke onderrug / of koude rug?
  • Emoties: voel je irritaties / of frustratie, boodheid / of juist verdriet / of angst?
  • Zorgen: pieker je veel / of zit je veel in je hoofd?

Herken je een klacht en wil je kijken, ervaren wat acupunctuur voor je kan betekenen, neem contact met me op!


Contact opnemen